HOE WORDT HET GEMAAKT?

HOE WORDEN DE MONDMASKERS VAN OLIVEERA GEMAAKT?

STAP 1: PATROONONTWIKKELING

Woensdag 18 maart 2020 werd de lock down definitief vanaf 12u. Op dat moment realiseerd ik mij dat het dragen van mondmaskers zoals in China en Japan een kwestie van tijd was. Ik besloot om een patroon te ontwikkelen dat naast alle functionele aspecten van veiligheid ook een mooie pasvorm zou garanderen. Na 2 dagen had ik de eerste patronen klaar om een 3-lagig model te maken voor dames, heren en kinderen.

STAP 2: STOFKEUZE

Echt lang heb ik niet hoeven nadenken over de stoffen. Het moest een stof zijn die uit 100% katoen bestaat en die zijdezacht aanvoelt omdat je een mondmasker tegen de huid van je gelaat draagt. Bovendien zijn er verschillende lagen nodig die elk een andere dikte nodig hebben om zo een filter te kunnen imiteren.

Naast de technische kenmerken van de stof was ook het esthetische aspect heel belangrijk. Leuke kleuren en aantrekkelijke prints maken een mondmasker zoveel meer dan enkel een functioneel accessoire. De kleurcomninaties zorgen er voor dat  jouw  mondmasker past in jouw garderobe.

STAP 3: WASSEN VAN DE STOFFEN

Wanneer stoffen worden geweven gebruikt de producent bepaalde chemicalien die irritatie zouden kunnen veroorzaken voor mensen met een gevoelige huid. Om die reden worden alle stoffen voor de verwerking gewassen met een hypoallergeen wasmiddel.

STAP 4: KNIPPEN VAN DE STOF

De volgende stap is het knippen van de stof, de 3 lagen van een mondmasker. Om dit proces zo efficient als mogelijk te laten gebeuren doe ik dit wekelijks op 1 dag. En dat geeft een leuk beeld op de patroontafel omdat er verschillende prints verwerkt worden.

STAP 5: NAAIEN VAN DE PATROONDELEN

Deed ik de 1ste 2 weken het naaiwerk alleen op mijn zolder atelier, na week 3 moest ik al de hulp inroepen van andere couture ateliers om de vraag te kunnen verwerken. Dat was natuurlijk heel leuk om zo te merken dat er zoveel modebewuste mensen zijn die net zoals ik ook aan het esthetische aspect waarde hechten.

Ondertussen doe ik voor de grote oplagen beroep op een Belgisch productiehuis die beschikt over vakkundige naaisters en moderne apparatuur om het maakproces nog efficienter te kunnen laten verlopen. Alle persoonlijke ontwerpen worden door vakkundige couturenaaisters gemaakt in kleine ateliers.

DE VERPAKKING

Om je mondmasker steeds op een hygiënische manier bij de hand te hebben in je tas wordt bij elk mondmasker in een meeneemtasje geleverd.

NEUSBEUGEL

Een neusbeugel zorgt voor een pasvorm die nog meer aansluit. Onze neusbeugels zijn gemaakt van buigzaam roetsvrij staal en worden dubbel gesealed. Dit om er voor te zorgen dat er geen scherpe randen zijn die de stof kunnen beschadigen. Het staafje kun je mooi buigen en terug rechter trekken zonder dat het breekt. Ook hier gaan we voor de beste kwaliteit om een lange levensduur te kunnen garanderen.